The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır? - Banka Sayfası, Güncel Kredi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.319,00
    % 0,21
  • AMERIKAN DOLARI
    32,9949
    % -0,11
  • € EURO
    35,8195
    % -0,26
  • £ POUND
    42,5549
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,5450
    % -0,53
  • РУБ RUBLE
    0,3832
    % -1,41
  • BITCOIN/TL
    2271290,684
    % 1,91
  • BIST 100
    %

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi alınırken yapılması gereken şey bina tahliye sinden itibaren geçen bir sene içinde kredi başvurusu yapmaktır. Riskli yapı olduğu düşünülen binalar kentsel dönüşüme sokulduktan sonra bu binada yaşayan kişiler kentsel dönüşüm kredisine başvurmaya hak kazanır. Kentsel dönüşüm kredisi başvurusu bina tahliye sinden itibaren geçen bir sene içinde mutlaka yapılmalıdır. Daha sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Kentsel dönüşüm kredisi almak için bu kredi veren bir bankaya başvuru yapmak gereklidir. Bankaya yapılan başvuru sonrasında banka başvuruyu değerlendirir ve eğer şartlara uygun ise Kredi onayını verir. Bu değerlendirme ve onay işleminden sonra banka, başvuran kişinin bütün bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderir. Burada amaç faiz desteğini onaylatmaktır. Bakanlıktan onay geldikten sonra kredi kullanılabilir hale gelmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

kentsel donusum kredisi nasil alinir

Kentsel dönüşüm kredisi ilgili bakanlığın riskli yapı kategorisine giren binaların tahliye edildikten sonra içinde yaşayan kişilere verilen kredidir. Bu Kredi sayesinde evlerinden olan kişiler kendilerine yeni bir yuva kurabilirler.

 Kentsel Dönüşüm Yasası Nedir? 

Kentsel dönüşüm yasası 2012 yılında kabul edilen ve yaşanabilecek olan olası afetlerde riskli durumda bulunan binaların tahliye edilmesi ve kentsel dönüşüme sokulmasını onaylayan yasadır. Bu kanun nezdinde devir, tescil, sözleşme ile uygulamalar yapılmaktadır. Bu kanun kapsamında ayrıca tapu harcı, veraset ve intikal vergisi bir gün noter harcı, otopark harcı ile banka ve sigorta yapan acenteler de alınan harçlar, damga vergisi, döner sermaye ücreti ve belediyeler tarafından alınan iskan harcı gibi maddi harçlardan muafiyet sağlanmaktadır.

Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması 2021 Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kimler Kentsel Dönüşüm Kredisi Alabilir?

Kentsel dönüşüm kredisi alabilecek olan kişiler yaşadığı ev riskli yapı bölgesinde bulunan ve bu durumdan dolayı da evinden tahliye edilmiş olan kimselerdir.

Kentsel dönüşüm kredisi alabilecek olan kimseler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yaşadığı konutu tekrardan inşa etmek isteyen ve bu konutun sahibi olan kişiler
  2. Yaşadığı hane riskli bulunan ve bu riskli binadan daha farklı bir bina satın almak isteyen kişiler
  3. En az 1 senedir kaldığı ev risk altında bulunan ve bunu ispatlayan kiracılar

Yukarıda sayılan 3 durumdan herhangi birine mensup olan kişiler kentsel dönüşüm kredisine başvuru yapabilmektedirler.

Kentsel Dönüşüm Kredisine Başvurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kredisine başvurmak için istenen belgeler eksiksiz şekilde teslim edilmelidir. Kentsel dönüşüm kredisi almak için gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından verilen ve binanın riskli olduğunu belirten tespit raporu
  2. Riskli binanın hak sahipleri ve yerine yeni bina yapacak olan müteahhit arasında imzalanmış olan inşaat sözleşmesi
  3. Eğer mevcut ise riskli olan yapının ruhsatı ve tapu belgesi
  4. Riskli yapının kentsel dönüşüme girdikten sonraki çıkmış yeni tapusu
  5. Risk altında olduğu belirlenmiş olan yapının boşaltıldığını ve tahliye edildiğine dair belge
  6. İl ya da İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden alınmış olan ve riskli binadan tahliye edilen kişilerin yeni yaşadığı adresi belirten adrese dayalı nüfus kayıt örneği
  7. Riskli yapı olarak belirlenen binanın işyeri olması durumunda bu binanın kapatıldığını belirten ve meslek odasından alınmış olan yazı
  8. Riskli yapının iş yeri olduğunu belirten ve o iş yerini kredi almak isteyen kişinin işlettiğini gösteren vergi levhası

Yukarıda sayılan belgeler eksiksiz şekilde teslim edildiğinde ve formlar doğru bir şekilde doldurulduğunda kişiler kentsel dönüşüm kredisine başvuru yapabilirler.

Ayrıca yukarıdaki ana belgelere ek bazı istenen belgeler bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm kredisi almak için istenen ek belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kişinin kimliğini gösteren nüfus cüzdanı ya da ehliyet veya pasaport belgesi
  2. Kamu ya da özel bir yerde çalışıyor ise çalıştığını gösteren bordro
  3. Riskli yapısı bulunan ve kredi den yararlanmak isteyen kişi emekli ise SGK emeklilik belgesi
  4. Serbest meslek sahipleri için vergi levhası
  5. Krediye başvuran kişi çiftçi ise çiftçilik belgesi

İlk başta sayılan 8 belgeye ek olarak yukarıda sayılan 5 belge de krediye başvuru sırasında eksiksiz olarak teslim edilmelidir.

 Kentsel Dönüşüm Kredisinin Miktarı Nasıl Hesaplanır?

 Kentsel dönüşüm kredisinin miktarı hesaplanırken kredi başvurusu yapan kişilerin belgeleri öncelikle teslim edilen banka ve sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda kredi için başvuran kişinin konutu ya da iş yerinin ne kadar hasar aldığı belirlenir. Yapılan bu incelemeye göre kişiye verilecek olan kredinin miktarı da hesaplanmış olur.

Kredi miktarı Türk lirası cinsinden hesaplanmaktadır. Bu hesaplamada yeniden inşa edilecek olan konutun ya da işyerinin ipoteği kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı konutun ya da işyerinin büyüklüğü de hesabın içine katılmaktadır. Tüm hesaplamalar sonucunda uygun faizler ile 120 aya kadar bir vade belirlenmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Alınan Bankalar Hangileridir?

Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar kişinin başvuru evrakları ile eksiksiz şekilde başvurduğu takdirde kentsel dönüşüm yasası kapsamında kredi alabildiği bankalardır. Aşağıda sayılacak olan bankalardan herhangi birine kentsel dönüşüm kredisi için başvurmuş olan kişi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay aldığı takdirde krediden yararlanabilmektedir.

Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Akbank
  2. Denizbank
  3. Garanti
  4. Şekerbank
  5. Ziraat Katılım Bankası
  6. Ziraat Bankası
  7. ING bank
  8. Vakıfbank
  9. Albaraka Türk Katılım Bankası
  10. Yapı Kredi
  11. Türk ekonomi Bankası
  12. Türkiye emlak Katılım Bankası
  13. Kuveyt Türk
  14. Alternatif bank
  15. Finans Katılım Bankası
  16. İş Bankası
  17. Halkbank
  18. QNB Finansbank

Yukarıda sayılan tüm bankalar Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm kredisi anlamında anlaşmalı olan bankalardır. Bu bankalara ihtiyaç sahipleri kredi başvurusu yaptıktan sonra başvurunun onaylanması durumunda Kredi de oluşacak olan konut faizlerinin %0.33’ünü, iş yeri faizlerinin ise %0.25’ini devlet karşılar.

2021 Mantar yetiştiriciliği devlet desteği Yazısına da göz atabilrisiniz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Kullanacak Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

kentsel donusum kredisi nasil alinir

Kentsel dönüşüm kredisi kullanacak kişilerin dikkat edeceği noktalar bulunmaktadır. Oturduğu konut ya da sahibi olduğu işyerinin riskli bina olduğu tespit edilen kişiler belirtilen bankalara kredi başvurusunda bulunabilir. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında oluşturulan ve ihtiyaç sahiplerine verilen kentsel dönüşüm kredisi kişinin belgeleri incelendiğinde onaylanır ise kişiye verilir. Bu krediyi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Kentsel dönüşüm kredisi kullanırken dikkat edilecek olan hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. İşyeri sahipleri eğer işlettikleri yer riskli bulunur ise ve bu yapıyı güçlendirmek istiyor ise yaklaşık 10 yıl vade ile 80000 TL’ye kadar kentsel dönüşüm kredisi kullanabilirler.
  2. Kentsel Dönüşüm kredisi hesaplanırken binanın madde miktarına dikkat edilmektedir. Fakat bunun da bir üst limiti bulunmaktadır. Belli bir miktardan sonra yeniden yapılacak olan konut ya da işyeri ne kadar büyük olursa olsun maksimum verilecek olan kredi 200.000 TL’dir. Bu 200.000 TL sadece tek bir konut ya da iş yeri için geçerlidir. Kredi vadesi yine 10 yıldır.
  3. Eğer bir kişinin birden çok riskli yapı olarak belirlenen dairesi ya da iş yeri var ise bu hak sahibine maksimum 1.000.000 TL kentsel dönüşüm kredisi verilebilmektedir.

Yukarıdaki üç husus dikkate alınarak kentsel dönüşüm kredisi kullanılabilir.