The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır? - Banka Sayfası, Güncel Kredi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.395,00
    % 0,07
  • AMERIKAN DOLARI
    32,9518
    % 0,15
  • € EURO
    35,8302
    % -0,15
  • £ POUND
    42,5448
    % -0,08
  • ¥ YUAN
    4,5294
    % 0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3783
    % 1,06
  • BITCOIN/TL
    2204259,175
    % -0,89
  • BIST 100
    %

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Vadeli mevduat hesabı açmak için öncelikli olarak kişilerin 18 yaşını aşmış olmaları gerekmektedir. 18 yaşını aşan her bireyin bankalar üzerinden vadeli hesap açması mümkün olmaktadır. Bu hususta yapılması gereken işlem vadeli mevduat hesabının açılacağı banka şubesine müracaat etmektedir. Banka üzerinde gerçekleştirilen işlemler akabinde kişiler söz konusu olan vadeli mevduat hesabını açabilir. Bu açılış işlemleri esnasında banka yetkilileri tarafından kişilere vadeli mevduat hesabına ne kadar para yatıracağı ve kaç vade uygulanacağı sorulmaktadır. Bu sorular akabinde vadeli mevduat hesabı oluşturulur ve vade işlemeye başlar. Ayrıca vadeli mevduat hesabının açılışı esnasında kişilerin hesap açılış sözleşmesi ve hesap formu doldurması da gerekmektedir. Bu işlemlerin tamamlanması akabinde kişiler vadeli mevduat hesabını oluşturmuş olacaktır. Aynı zamanda bazı bankalar tarafından mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri kullanarak vadeli mevduat hesabının açılması da mümkündür. Fakat bu uygulama her banka için söz konusu olmamaktadır. Bazı bankalar ise vadeli mevduat açılışı için şubeye müracaat talep etmektedir.

Vadeli Mevduat Hesabına Para Transferi

Kişiler vadeli mevduat hesabına para aktarmak için birden fazla yöntem kullanabilir. Dileyen kişiler vadeli mevduat hesabına para yatırma işlemi için müşterisi olduğu bankanın şubesine müracaat edebilir. Banka şubesinde vezneler aracılığıyla söz konusu olan yatırma işlemi pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda ATM’ler aracılığıyla da vadeli mevduat hesabına para yatırmak mümkündür. Bu seçeneklerle birlikte internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanan müşteriler bu hizmetleri kullanarak vadeli mevduat hesabına belirledikleri tutarları yatırabilir.

TEB yatırım hesapları nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesapları İçin Gerekli Belgeler

vadeli mevduat hesabi gerekli evraklar

Vadeli mevduat hesabı açmak isteyen kişilerin hazırlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması akabinde kişiler hızlı ve sorunsuz bir şekilde vadeli mevduat hesabını açabilir. Fakat belgelerde yanlışlık ya da eksiklik bulunması durumunda kişilerin vadeli mevduat hesap açma işlemlerinin sekteye uğraması ya da başarısız olması ihtimali söz konusu olacaktır.

Öncelikle kişilerin vadeli mevduat hesabı açma işlemleri esnasında yanında kimlik belgesini bulundurması gerekmektedir. Bazı bankalar vadeli mevduat hesabı açılışında kimlik fotokopisi talep ederken bazı bankalar ise kimliğin kişinin yanında olmasını kâfi görmektedir. Bu hususta çoğu banka tarafından kişilerin pasaportları ya da ehliyetleri de kabul edilir.

Vadeli mevduat hesabı açılışında imzalanması gereken belgelerden biri de vadeli hesap açılış sözleşmesidir. Bu sözleşmenin imzalanması vadeli mevduat hesabının açılması için şart olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan sözleşme bankacılığı kanunun uyarınca gerekli kılınmakla birlikte içeriğinde ise vadeli mevduat hesabının kullanımı ve işletilmesi ile alakalı olan hükümleri barındırmaktadır.

Bu belgeler haricinde kişilerin adres bilgilerini ve telefon numaralarını da bankaya bildirmiş olmaları gerekmektedir. Zira bankalar müşterilerine ulaşabilmek adına bu tarz bilgilere gereksinim duymaktadır.

Sıralanan bu belgeler ve gerekli bilgiler her bankanın ortalama olarak talep ettiği belgeler ve bilgiler olmaktadır. Bazı bankalar bu belgelere ya da bilgilere ek olarak başka evrak talebinde de bulunabilir. Dolayısıyla vadeli mevduat hesabı açmak isteyen kişilerin müşterisi olduğu bankayla iletişime geçmesi ve hesap açılışı için banka tarafından talep edilen belgeleri öğrenmesi kişilerin işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmesi adına önem arz eder.

Şubeye Gitmeden Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Kişilerin şubeye başvurmadan vadeli mevduat hesabı açabilmesi mümkündür. Fakat şubeye uğramadan vadeli mevduat hesabı açabilmek için kişilerin ilgili bankanın müşterisi olması gerekmektedir. Zira şubeye başvurmadan vadeli mevduat açma işlemi internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden gerçekleşmektedir. Dolayısıyla kişilerin ilgili bankanın mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetinden yararlanabilmesi için bankanın müşterisi olması gerekmektedir. Telefon bankacılığı üzerinden de vadeli mevduat hesabı açmak mümkündür. Ama bunun için de karşılanması gereken bazı durumlar söz konusudur. Özetle bir bankanın müşterisiyseniz ve kimlik, adres gibi bilgileriniz bankanın arşivinde bulunuyorsa bu hususta çoğu işlemi banka şubesine müracaat etmenize lüzum olmadan gerçekleştirebilirsiniz. Fakat vadeli hesap açma işlemlerini şubeye müracaat etmeden gerçekleştirseniz bile bazı durumlarda banka şubesine başvurmanız gerekebilir.

Vadeli Mevduat Hesaplarında Faiz Oranı

Vadeli mevduat hesabı üzerine uygulanan faiz oranları belirlenen vade sayısıyla alakalı olarak değişmektedir. Kısa vadeli olan mevduat hesapları için söz konusu olan faiz oranları düşük olmaktadır. Bu hususta 1 ay ile 6 ay arası vadeye sahip olan mevduat hesapları için belirlenen faiz oranı 1 yıl ya da 2 yıl gibi vadeye sahip olan mevduat hesaplarına göre düşük olacaktır. Bu hususta vade sayısı arttıkça uygulanacak olan faiz oranının yükseleceğini söylemek mümkündür.

Vadeli Mevduat Hesabında Stopaj Vergisi

Vadeli mevduat hesabı üzerinden stopaj kesintisi yaşanması durumu kanuni bir süreçtir. İlgili kanunlar gereği vadeli mevduat hesabı üzerinden elde edilen faiz geliri üzerinde bir kesinti söz konusu olmaktadır. Bu kesinti doğrudan devlete ödenmektedir. Dolayısıyla stopaj kesintisi için faizle elde edilen gelir adına ödenen vergi olduğu söylenebilir. Stopaj kesintisinin oranı ise vadeli mevduat hesabının vade süresine göre değişiklikler gösterebilir. Bu hususta vade uzunluğu ele alınarak belirlenen stopaj kesintisi oranı %10 ile %15 arasında değişmektedir.

Vadeli Mevduat Hesabından Para Çekimi

para alma vadeli mevduat hesabi

Kişiler vadeli mevduat hesabından para çekme işlemi gerçekleştirirse ve bu para çekme işlemi belirlenen vade süresi dolmadan önce yapılırsa bu durumda belirlenen vadenin bozulması durumu söz konusu olmaktadır. Vadenin bozulmasıyla birlikte kişiler vadeli hesaptan para çektiği zaman faiz getirisi de kaybolmaktadır. Fakat günlük faiz getirisinin söz konusu olduğu hesaplarda böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla kişilerin bankadaki vadeli mevduat hesabı üzerinden vade dolmadan önce para çekme işlemi gerçekleştirmesi ana para üzerinden mümkündür ve faiz kazancı dâhil değildir. Bankalar tarafından sunulan bazı vadeli hesap türlerinde ise paranın çekilmesi durumunda vadenin bozulmaması gibi durumlar gözlenebilir. Fakat standart bir vadeli mevduat hesabı üzerinde para çekilmesi işlemi vadeyi bozar ve faiz getirisini engeller.

E-Vadeli Hesap Türü

E-vade şekline sunulan vadeli hesap türü açmak için mobil bankacılık ya da internet bankacılığı kullanılmaktadır. Faiz oranlarında ise bankalara göre değişiklikler gözlenir. Bazı bankalar bu hususta standart vadeli hesaplara göre e-vadeli hesap üzerinden daha yüksek faiz oranları sunmaktadır.

Denizbank yatırım hesapları nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Dönem Ödemeli Vadeli Mevduat Hesabı Türü

Dönem ödemesinin söz konusu olduğu vadeli hesaplarda belirlenen vade süresi 1 yıl olmaktadır. Bu vade süresinde banka tarafından vadeli hesap sahiplerinde vade sonunda değil, dönemsel olarak faiz ödemeleri gerçekleştirilir.

Çeyiz Hesabı

Devlet tarafından sağlanan çeyiz hesabındaki asıl niyet daha da uzun süreli bir birikim olmaktadır. Bu amaç uğruna belirlenen şartlarla birlikte faiz getirisi elde edilmektedir. Bu faiz getirisine ek olarak devlet tarafından da hesaba birtakım katkı sağlanır.

Birikim Hesabı

Birikim hesabı kapsamında sunulan vadeli mevduat hesabı türünde vade süresi 1 gün olmaktadır. Bu vadeli hesap türünde paranın işlem görmesi durumu günlük olarak gerçekleşir ve uygulanan faiz de günlük olmaktadır. Faiz oranları ise daha uzun vadeleri bulunan mevduat hesaplarına nazaran düşüktür.